Giethoorn

Giethoorn is een schitterend dorp, gelegen in de Kop van Overijssel. Het dorpje ligt tussen Steenwijk en Meppel en telt ongeveer 2600 inwoners.Giethoorn is bekend geworden door de vele bruggetjes, waterwegen en punters. Hierdoor wordt Giethoorn ook wel Hollands Venetië genoemd. Voor toeristen is Giethoorn een prachtige locatie door het unieke karakter. Tevens zijn er veel bezienswaardigheden in Giethoorn!

Het ontstaan van Giethoorn

De vele bruggetjes, waterwegen en punters in Giethoorn zijn een direct gevolg van de  vervening. Hierdoor ontstonden de plassen en meren. Er werden vaarten en sloten aangelegd, zodat men het veen kon vervoeren over het water. Hierdoor werden de huizen in Giethoorn geplaatst op een soort eilandjes, die veelal alleen met bruggetjes toegankelijk zijn. Giethoorn is de eerste veenkolonie geworden van Nederland. De veenkolonie van Giethoorn werd gemaakt door de Flagellanten, een groepering die zich rond het jaar 1200 vestigde in het gebied.

Verkeer in Giethoorn

Op dit moment vindt het verkeer in Giethoorn voornamelijk plaats over het water. Het vervoersmiddel in Giethoorn is meestal een punter, net als in het Italiaanse Venetië. Een punter is een verzamelnaam van kleine en open platbodem schepen. Kenmerken van punters zijn dat ze een vrijwel plat lancetvormig vlak hebben, rechte sterk hellende stevens en hoekige spanten. Er is in één doorgaande verbinding te vinden in Giethoorn: Een fiets- en wandelpad. Dit pad loopt door het dorp heen, parallel aan de gracht.